6 Ara 2010

Diş Buğdayı Partisi




Tatlı kızımın dişi çıktığından beri bir telaş almıştı içimi. Bir diş buğdayı organizasyonu yapmak lazım ama nasıl diyordum. Ali Ozan'ın doğum gününden sonra baktım ki ben de bir şeyler yapabilirim.Diş buğdayının özelliği nedir, nasıl hazırlanır, kim,nasıl,neler yapmış gibi sorularıma ufak bi araştırmayla cevap bulduktan sonra menümü de oluşturdum, tamam oldu. Anladım ki, menüyü hazırladıktan sonrası daha kolay.

İtiraf etmeliyim ki yetiştiremeyeceğimi ve hatta beceremeyeceğimi düşünüp bir ara ümitsizliğe bile kapıldım. Her şey istediğim gibi olmalı, ama çok uğraştırmamalı ve herhangi bir aksilik yaşanmamalıydı. Son dakika olumsuzlukları beni huzursuz ettiğinde, bebeğim de huysuzlanıyor ve işler daha da zor bir hale geliyor benim için. Bu yüzen biraz daha temkinli olmalıyım diye düşünerek başladım işe.


Maharetli komşularım var neyseki..Onların yardımıyla çook başarılı bir şekilde atlattık bu ilk partiyi. Yalnız evim küçük, misafirim çokmuş. Biraz sıkışık oldu ama şikayet eden yoktu sanırım. Gelenlerin ayaklarına sağlık..


Önce tuzlu kurabiyelerimi yaptım. Aslında bunlar peynirli poğaca olmalıydı. Şekilli yapsam ne kadar güzel olur diye düşünürken mantar kupatla kesmeye karar verdim.İçlerine peynir koydum. Açılmasından korkup değişik bir kaç şekil denedim.Bunlar ilk parti oldu.. Bir kaç gün önceden pişirdiğim için, misafirlere çıkmadı, evde gelip gidip ben yedim. Büyük mantarlar güzel oldu ama çok uğraştırdığı için vazgeçip başka bir şey denedim.Bu sefer de eşim beğenmedi. Bunlar tavuk baget gibi olmuş dedi.. Süslemesi için haşhaş ve susam kullanmalıyım diye düşünürken, en sonunda karar verdim, peyniri doğrudan hamura karıştırdım, böylece içine eklemek için uğraşmama gerek kalmayacaktı. Son halini resimlemeyi unutmuşum ama değişik oldu.. Üstelik tarifi de çok kolay...

1/2 çay bardağı sıvıyağ,
1/2 paket margarin
kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
ben bir de daha gevrek olması için biraz yoğurt ekledim ve yağı azalttım. Hamur da kolay şekillenmiş oldu böylece.

Sonra geldi tatlı kurabiye ve pastaya. Kızımın ilk pastasını güneş şeklinde yapmak istedim.Şeker hamuru sipariş vermek için bilgisayar başına geçmiştim ki, modelleme malzemelerinin de tahminimden daha ucuz olduğunu görüp almaya karar verdim. Bir kaç gün süren almak ve almamak kararsızlığından sonra, buradan haribolardan şeker hamuru tarifini aldım, ve ilk denememi yaptım. Her kim düşündüyse kendisini tebrik ediyorum. Kurabiyeler de pasta da bu şekilde renklendi ve çiçek açtı.
Malzemeler:
450 gr. marshmallow şeker
4 yemek kaşığı su
500 gr. pudra şekeri
Bir çimdik tuz
Marshmallow şekerleri cam bir kaseye boşaltın. Benmari ile  ara sıra karıştırarak marshmallow şekerleri eritin. Şekerlerin çok erimemesi gerektiği yazıyordu sitede ama ben kıvamı bulamam korkusuyla şekerlerin hepsinin şekil değiştirmesini görene kadar erittim. Eriyen şekerlere su, tuz ve pudra şekerinin yarısını ekleyip, karıştırın.Yoğurma kabının dibine bolca pudra şekeri dökün. Eriyen şekerleri yoğurma kabına alın ve yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan ama yumuşak kıvamlı bir hamur olacakmış.Benimki yapışyapış oldu çok eridiği için. Ama biraz daha şeker ilavesiyle kurtardım sanırım.Hamuru top haline getirin ve üzerine margarin sürdüm ve beklettim. Yaklaşık 1 gün streçle kaplı bekledi.Bir şey olmadı.
 
Arzumcum sayfasındaki renkli hariboları ben geç gördüm ama zaten elimin altında o renklerden yokmuş ki...Renklendirme konusunda kararsız kalsam da, önce kurabiyelerde denedim, güzel oldu. Yalnız ben pudra şekerini evde çekmiştim ve biraz kalın oldu. Bir dahaki sefere en ince şekerden kullanmaya gayret edeceğim çünkü kurabiyeler tatlıydı ve üzerindeki şeker hamuru da yerken kıyır kıyır geldi ağzıma. Hem kıvam için hem de renklendirme ve şekillendirme sırasında bol şeker kullandığım için olsa gerek:)  Kurabiyeler  kaplandığında pudra şekeriyle kaplıydı, güzelleşmeleri ve parlamaları için ben de ıslattım. pırıl pırıl oldular :)
Kurabiyeleri yaparken, bazılarına kürdan geçirdim. Malum, çocuk partisine çocuklar da gelecek. Asıl onlara güzel görünmeli..





Sıra pastaya geldiğinde ben ve hayal gücüm epey yorulmuştuk...Güneşli pasta için bir sürü fikrim vardı ama en kolayını seçtim. Önce keki hazırladım: Klasik pasndispanya:
4 yumurta,
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı un
kabartma tozu
2 kek pişirdim. Birini kakaolu yaptım. İlk keki yaparken kabartma tozu kullanmadığım için pek kabarmadı. Zaten kalıbım da fazla büyüktü. Ama kakaolu keki yaparken kabartma tozu koydum ve en azından ikiye ayrılacak kadar kalınlığı oldu. Bugüne kadar bir çok pasta yapılışını izledim. Ama ben yaparken hep çember kullanmayı unutuyordum. Her şey mükemmel olmalı diye diye unutmadım. Böylece yüksek ve kreması yanlardan akmayan pasta yapmayı da uygulamalı öğrenmiş oldum. Sonra başladım şeke hamurunu açmaya..Fazla ince açtığım için bazı yırtılmalar oldu ama gören olmadı neyseki:)
Bunun dışında karşı komşumun ellerine sağlık demeliyim öncelikle.. Fellak köftesi, Prenses tatlısı ve mayalı poğaça onun ellerinden çıktı.Üstelik benden çok ev sahipliği yaptı. İnsanın böyle arkadaşları olması çok şahane bir şeymiş.. Aklıma geldikçe bu gurbet elde bir kardeş daha edindim diyip diyip duruyorum.. Gözlerim doluyor ayol...Ağlatmayın...
 Bir de mercimek köftesini alt komşum yaptı. . Prenses tatlısı, mısır gevreği ile hazırlanan bir şey.. Değişik isimleri olduğunu farkettim, ben de prensesli bişi dedim gitti...
100 gr margarin
3 tane  metro ya da soho çikolata
3 yemek kaşığı bal
2 bardak dolusu kadar mısır gevreği

Tencerede margarini eritip metroları ekliyoruz, onlarda eridikten sonra ,balı ilave ediyoruz. Hemen ardından yavaş, yavaş mısır gevreklerini ekliyoruz. Karıştırıyoruz ,  minik kaselere yada kahve fincanlarına koyup ,servis tabağına ters çeviriyoruz..Ben minik renkli kek kalıplarına koydum. hem servisi kolay hem de görüntüsü güzel oldu... Öyle de bereketli ki anlatamam ama kalanları da yedikten sonra aklım başıma geldi.hiç fotoğrafını çekmek aklıma gelmemişti ki:)

Son dakikaya kadar bende bir telaş bir hareket. Neyse ki böyle zamanlarda huysuzlanan kızım bu sefer kendi misafirleri olduğunu anlamış olacak ki, pek sesini çıkarmadı. Bu arada ben buğday ve nohutları hazırladım bir de 3 renkli börek yaptım. Börek çok kolay. 3 adet  yufka ve 3 renkli malzeme.. Ispanak, peynir ve havuç.
İlk yufkayı açıyoruz, her tarafını sıvı yağ ile yağlıyoruz, ilk malzeme, sonra ikinci yufkayı üzerine serip yine yağ, ve son olarak üçüncü yufka.. Sonra üç katı beraber gevşekçe yuvarlıyoruz. Ben genelde ikiye bölüp tepsiye öyle koyuyorum.Hem çok kolay, hem görsel olarak güzel.. Genelde ilk  kat havuç,sonra ıspanak, en içte de peynir seviyorum..
Tabi ben bu kadar hazırlandıktan sonra bu güzelim böreği fırında unuttum, yanmadı neyseki ama misafirlerime ikram etmeyi unuttum!!!
Bir dahaki sefere ....



2 yorum:

banuş dedi ki...

güzel kızımın ellerine sağlık,süper olmuş.marshmellow işini ben de hemen denemeliyim.anne kıskançlığı:))))))))

feray dedi ki...

Katıldığım en harika Diş Buğdayı... Arkadaşım ellerine sağlık herşey harika olmuştu...