22 Şub 2011

Yer Kirazı/ Altın Çilek

Bugün biraz faydalı işler yapayım dedim.. Geçenlerde bizim manavda rastladığım bu küçük bitkinin yer kirazı, bir başka deyişle altın çilek olduğunu öğrendim.Çok ilginç görünüyor değil mi?
Altın çilek ile ilgili daha önce haberlerden birşeyler duymuştum ama kabuğuyla görmemiştim.

Faydaları saymakla bitmeyen bı küçük sevimli arkadaşı tanıyalım ve yetiştirelim..
Ben bu küçük sepeti 4 tl ye aldım. Araştırma yaparken balkonda da yetiştirilebileceğini öğrendim. Şimdilik deneme aşamasındayım.. Gelişmeleri haber veririm elbette...
Siz de deneyin....





bizimbahçe.net sitesinden  aktarıyorum:

Tohumları yılın ilk aylarında ekmek o yıl hasat edeceğiniz ürünü çoğaltacaktır. Tohumları erken ekerek daha fazla yer kirazı toplayabileceğiz.
Tohum ekimi için kullanacağımız toprağımız torf olabilir. Ufak saksı veya kaplara tohum ekimi yapılabilir. Bu amaçla hazırladığımız kaba torf eklenir, torfun ince olmasına dikkat edin. Torfu ekledikten sonra düz bir cisimle yüzey fazla bastırmadan düzgünleştirilir. Tohumlar yüzeye eşit miktarda serpiştirilerek üzerine 0.5-1 cm. kadar ince elenmiş torf serpiştirilir. İlk sulaması yağmurlama şeklinde toprağı dağıtmadan yapılır. Bu ve bundan sonra da sulamanın yağmurlama şeklinde yapılmasına özen gösterilmelidir, böylelikle toprak üst katmanı bozulmamış olacaktır. Bozulan üst katmanda tohumlar yüzeye çıkacağı için çimlendirme başarısızlıkla sonuçlaabilir. Kabın üzeri bir cam veya poşetle kapatılır. Onun da üzeri siyah bir poşetle kapatılabilir, cam ortamın nemini muhfaza edeceği gibi siyah örtü ise ortamı karartacaktır. Tohumlar böyle karanlık ve nemli ortamda daha hızlı ve sağlıklı çıkacaktır. Günlük olarak cam açılıp havalandırılmalı, gerek görülürse sulanmalıdır.
Tohumlar genelde 10 gün sonra çimlenir. Tohumların çimlenebilmesi için ortam sıcaklığı çok önelidir. En az ortam sıcaklığı 21-22 derece olması gerekmekedir.


Şaşırtma (tohumların tek tek ve saplıklı yetişmesi için, ayrılması demek oluyor)


En az 3 yaprak olan fideleri plastik bardaklara şaşırtmak istedik.Bardakların alt kısımları muhakkak 2-3 yerinden delinmeli veya kesilmeli. Bardağın koyu renkli olması daha iyi olacaktır. Beyaz ve şeffaf bardaklar yosun yapmakta.
Şaşırtma yapmadan bir gece önce fideler iyice sulanmalı. Bu sayede fideler daha rahat sökülebilir. Ertesi gün erken saatlerde şaşırtma işlemi yapılır. Bu amaçla önce toprağımız hazırlanır. Toprak olarak bahçe toprağı ve biraz yanmış koyun gübresi karışı kullandım. Bu hazırladığımız toprak bardaklara doldurulur hafif bir sulama ile toprağın çökmesi beklenebilir. Daha sonra fideler yavaş yavaş çekilerek söklürler

Bardağın ortası bir çubuk ile delinerek sökülen fide bu çukura yerleştirilir. Kalan boşluklar toprağın hafifce bastırılmasıyla doldurulur. Bu şekilde tüm bardaklara aynı ilem uygulanarak şaşırtma işlemi bitirilir. Bu işlemlerden sonra hemen ilk can suları yavaş yavaş verilir, ta ki suyun bardağın altından çıkana kadar. Bu esnada kesinlikle fideler direk güneş ışığından korunmalıdır.
Fideler en az 4-5 gün direk güneş ışığı almayan bir yerde bekletirilir, aksi halde şaşırtma yapılır yapılmaz güneş gören fideler derhal solarak yaşamını yitirebilir. Süre sonunda yavaş yavaş dış ortama çıkarabilirsiniz. Toprağın durumuna göre sulamaya devam ediniz. Artık bitkiniz hızla büyümeye başlayacaktır. Toprağında sertleşme olursa zaman zaman bir çubuk yardımıyla kök ve gövde kısımlarına zarar vermeden toprak çapalanır.



 

Hiç yorum yok: